Programa electoral  


Índex general
La Universitat que volem
L'activitat universitària
La comunitat universitària
Infrastructures i suport
Els nous Estatuts
La vida a la Universitat
La projecció externa de la Universitat

   

 

LA PROJECCIÓ EXTERNA DE LA UNIVERSITAT

 

| 7.1 Les relacions amb la societat | 7.3 La cooperació internacional
| 7.2 Les relacions institucionals  

 

| 7.1 LES RELACIONS AMB LA SOCIETAT

És propòsit d'aquesta candidatura treballar intensament per incrementar la presència de la Universitat de València en la societat i transmetre una imatge fidel de la nostra institució. Aquesta imatge ha de servir per a projectar la realitat de la Universitat de València, per a donar a conèixer el seu potencial intel·lectual i propiciar que l'estudi, la investigació i la crítica que s'hi realitza contribuïsca al progrés del coneixement, de la cultura i al desenvolupament econòmic i social.

Aquesta aproximació a la societat permetrà alhora un millor coneixement de les seues necessitats i expectatives per part de la Universitat de València, que haurà de tenir-les en compte quan programe els estudis, desenvolupe noves titulacions i establisca els seus programes d'investigació.

Tenint en compte tot això, proposem les següents accions:

1. Intensificació de les relacions amb la societat. Directament des del govern de la Universitat o indirectament, a través del Consell Social o de la fundació Universitat-Empresa, volem desenvolupar una relació fluida amb entitats culturals, institucions, agents socials, col·legis professionals, associacions, i aquelles entitats compromeses amb el progrés cultural i econòmic de la societat valenciana. Així doncs, incentivarem i donarem suport a les iniciatives que es promoguen des dels centres de la Universitat de València en aquest sentit. També ens proposem oferir les instal·lacions universitàries com a espais culturals i de trobada al servei de la societat. D'altra banda, la presència de la Universitat de València en el desenvolupament social i econòmic del nostre país ha d'incrementar-se mitjançant l'impuls de la transferència de coneixements i tecnologies. En aquest sentit, volem promoure l'establiment de convenis de col·laboració amb institucions públiques i entitats privades, per part de grups investigadors, departaments i instituts universitaris, en ordre a la realització de treballs de R+D, assessorament i projectes d'investigació conjunts.

2. Imatge social de la Universitat. Creiem que seria positiu realitzar una campanya de millora de la imatge de la Universitat de València a través d'una política activa de difusió en els mitjans de comunicació social de les activitats que es realitzen en la institució, com ara cicles de conferències, programes de postgrau, activitats culturals, concerts i exposicions. Ens esforçarem, igualment, per difondre les aportacions més significatives resultants del treball dels nostres científics i investigadors, en tots els camps del coneixement.

3. Universitat i compromís social. La Universitat no pot quedar al marge dels principals problemes socials i, en aquesta línia, volem fomentar la col·laboració amb els moviments en favor del desenvolupament intel·lectual i material dels pobles, de la defensa ecològica del medi i de la pau.

4. Programes de formació continuada. La Universitat de València ofereix als ciutadans programes de formació continuada, que es desenvolupen atenent a demandes socials, dels ciutadans o dels sectors productius. En aquest sentit, proposem realitzar una oferta de cursos de postgrau actualitzada i adaptada a les necessitats de formació especialitzada que la societat planteja i ampliar l'oferta docent dins del programa "La Nau Gran".

5. La Universitat davant dels futurs estudiants i estudiantes. La Universitat no ha de considerar les diferents etapes de l'ensenyament com a compartiments estancs. El nostre alumnat prové de l'ensenyament mitjà; hem de continuar les relacions ja iniciades amb el professorat de secundària, per tal de millorar el coneixement de les necessitats que la Universitat i els instituts s'hauran de plantejar en el marc de la ja anunciada Llei de Qualitat.
Per avançar en aquest camí, proposem desenvolupar i donar suport a iniciatives conjuntes entre centres de Batxillerat i els centres i els serveis de la Universitat de València, i molt especialment el Servei de Formació Permanent. Igualment, potenciarem les campanyes d'informació i difusió de la Universitat de València als centres de Batxillerat dins d'una política activa de promoció dels nostres estudis. Mantindrem i ampliarem, si escau, els programes "La Nau dels Estudiants" i "Conèixer".

6. Formació i inserció laboral. La formació que els estudiants i les estudiantes adquireixen en la Universitat ha d'aplicar-se en benefici de la societat a través de l'acompliment de les tasques d'un lloc de treball digne i adequadament retribuït. A aquest respecte, proposem la creació d'observatoris destinats a la promoció de l'ocupació.

7. La Universitat més enllà de la ciutat. La Universitat de València ha de realitzar un esforç per aproximar-se també als pobles i comarques del nostre país. Consegüentment, proposem mantenir el programa "La Universitat s'estén als pobles", implicant un nombre cada vegada major de municipis, i establir oficines de contacte comarcals en col·laboració amb la Fundació Universitat-Empresa.

 

| 7.2 LES RELACIONS INSTITUCIONALS

La Generalitat Valenciana té la responsabilitat d'elaborar les directrius bàsiques de la política universitària al si de la Comunitat Valenciana i les corresponents programacions econòmiques. De la mateixa manera, les Corts valencianes, que apleguen els representants dels partits polítics, són la instància on s'aproven els pressupostos de la Generalitat i on es realitza el desenvolupament legislatiu de la Comunitat. Indubtablement, les accions del Govern i de les Corts tenen una incidència molt important en l'activitat de la Universitat de València i en certa mesura en condicionen el desenvolupament i la planificació de futur. Per això considerem que hauríem de mantenir amb ambdues institucions una relació fluida i continuada, amb el propòsit de tenir sempre obertes vies d'informació, negociació i defensa de les necessitats de la nostra institució. I caldrà fer-ho des del més ferm respecte al principi constitucional de l'autonomia universitària, i amb la independència que ens marca l'article 4rt dels nostres Estatuts. Mitjançant aquesta relació, el Govern i les Corts, representants de la voluntat democràtica del poble valencià, podran també conèixer i aprofitar els recursos de la Universitat per al benefici del nostre poble.
Cal no oblidar que a hores d'ara encara hi ha competències en aspectes que incideixen en la vida universitària que estan reservades al Govern Central i concretament als Ministeris de Educació Cultura i Esports i al Ministeri de Ciència i Tecnologia amb els quals cal mantenir una relació fluida.

A més, la nostra Universitat desenvolupa la seua activitat en els municipis de València, Burjassot, Paterna, Xest, Ontinyent i Gandia amb les autoritats dels quals és necessari mantenir un clima de comunicació i col·laboració per tal de garantir la inserció de la nostra Universitat en la societat del municipi, agilitar les tramitacions i oferir a les corporacions i als ciutadans les possibilitats i els coneixements que posseeix. Finalment, i en un altre ordre de relació, potenciarem els contactes i la col·laboració amb les altres universitats valencianes.

Creiem que l'establiment de línies de contacte i col·laboració, amb el mutu respecte que es mereixen la Universitat de València i les institucions, afavoriran els fluxos d'informació i comunicació en ambdós sentits, la qual cosa beneficiarà les dues parts.

Aquesta línia de col·laboració haurà d'estendre's a les Institucions i entitats de caràcter cultural que se senten vinculades amb l'esperit democràtic i de defensa de la cultura i dels drets de la Universitat de València. En aquest mateix sentit, es desenvoluparan també les relacions amb els partits polítics democràtics que canalitzen la voluntat popular i les centrals sindicals que defensen els interessos dels treballadors, en el nostre país.

Amb la finalitat de desenvolupar i aprofundir en aquestes relacions, i conscients de la importància que tenen per al desenvolupament de la vida universitària, proposem la creació d'un Vicerectorat de Relacions Institucionals que coordine totes les actuacions en aquest àmbit. Consegüentment, proposem les accions següents:

1. Col·laboració i relació amb les institucions. Ens proposem dirigir-nos a les institucions públiques ja esmentades -com ara el Govern de la Generalitat i les Corts Valencianes, i els municipis esmentats- per tal de fer-los palesa la voluntat de la Universitat de València de mantenir un clima de diàleg i col·laboració. Alhora, ens proposem oferir-los els mitjans materials, els coneixements de la Universitat de València i del seu personal per a tasques d'assessorament, programes de formació en tots els nivells i per a projectes d'investigació, mitjançant els corresponents convenis que s'elaboren dins del marc legal i estatutari en què es mou la nostra Universitat.

En aquest mateix sentit, caldrà desenvolupar les relacions amb les altres administracions com puguen ser l'Administració de Justícia o la Sanitat Pública, que tanta incidència tenen en la vida dels ciutadans i les ciutadanes i en el futur professional de molts dels nostres estudiants i estudiantes.

Per tal d'estendre les actuacions de la Universitat de València a la resta del país, també desenvoluparem les relacions amb la Diputació provincial, amb la qual es mantenen diversos convenis de col·laboració.

2. Col·laboració amb altres universitats. La Universitat es troba integrada en organitzacions que agrupen les universitats del nostre entorn geogràfic i cultural: té un paper rellevant en les relacions amb les altres universitats de la Comunitat Valenciana i amb les que composen la xarxa d'universitats "Joan Lluís Vives". També participa en la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles i en la xarxa d'Universitats Europees. De cara al futur, volem intensificar aquestes relacions i especialment les que ens vinculen a les universitats de la Comunitat Valenciana per al desenvolupament d'iniciatives conjuntes en la millora del nostre sistema universitari.

 

| 7.3 LA COOPERACIÓ INTERNACIONAL

La dinàmica actual de la Universitat l'obliga a intervenir en els processos d'internacionalització i, per tant, d'integració entre els diferents països i en els seus sistemes educatius i de política científica. Hem de reforçar els contactes amb universitats de prestigi dels països més desenvolupats, però sense oblidar els països que encara no han assolit el mínim de benestar; i aquesta és la raó per la qual la nostra Universitat vol participar en la promoció del desenvolupament de països del Tercer Món, especialment els països de Llatinoamèrica i del Nord d'Àfrica. Així doncs, la nostra Universitat afavorirà els contactes i l'accés dels nostres investigadors a les universitats i centres de major prestigi, i coordinarà i durà a terme activitats que afavorisquen i milloren la nostra imatge cap a l'exterior i també el coneixement des del punt de vista científic i cultural d'altres universitats, centres i organismes internacionals.

D'altra banda, la Universitat de València considera que la cooperació i la solidaritat són valors que han de superar els tòpics de la competitivitat a què es vol conduir la universitat en el nostre país. Tanmateix, el veritable valor de la cooperació internacional està en la realització de projectes d'investigació comuna, d'intercanvi de professorat, investigadors i investigadores i estudiants i estudiantes entre la nostra Universitat de València i les de la resta del món, i també en el desenvolupament d'iniciatives coordinades.

1. Convenis amb altres universitats. Fomentarem i desenvoluparem els convenis firmats amb altres universitats i desenvoluparem nous convenis amb universitats amb perfils científics que puguen potenciar les àrees de la nostra Universitat. Dins d'aquest context, considerem molt importants els convenis per al desenvolupament de programes de tercer cicle.

2. Intercanvis internacionals. Organitzarem i coordinarem programes d'intercanvi entre l'alumnat, el professorat i el personal d'administració i serveis amb altres universitats i organismes públics i privats de recerca i docència, per a la qual cosa s'aprofitaran els diferents programes dependents d'organismes nacionals i internacionals. Potenciarem especialment l'intercanvi del PAS, atesa la importància de la integració d'aquest personal en projectes internacionals com a suport a la gestió de la recerca; això contribuirà, a més, a la formació, l'estímul i la promoció d'aquest personal. Per un altre costat, desenvoluparem un pla d'actuació per atraure investigadors de prestigi a la nostra Universitat oferint-los condicions d'estada i recerca adequades.

3. La Universitat de València en la Unió Europea. Caldrà estar preparats per als canvis que la dimensió europea imposarà en el sistema universitari. En aquest sentit, promourem la nostra participació en els programes de la Unió Europea i rebrà una atenció especial el programa d'intercanvi SÒCRATES-ERASMUS a fi d'incrementar la presència dels nostres universitaris a les universitats europees. Dins d'aquest programa, cal una revisió del funcionament del programa (matriculació, coordinació, convalidació, tutories, etc.) per tal d'obtenir-ne un major rendiment entre l'alumnat i el professorat, incloent-hi el tercer cicle. D'altra banda, establirem una relació estreta amb el Centre de Documentació Europea i les corresponents Direccions Generals dels Comissariats europeus per a l'obtenció d'informació i per a un aprofitament i rendiment major dels programes europeus.
Fora de l'espai europeu, aquestes accions es complementaran amb la resta de Programes d'Intercanvi Internacional. A més es promouran les iniciatives com Séneca, Cajal i Drac d'intercanvi d'estudiants a l'àmbit geogràfic de l'estat espanyol.

4. La Universitat de València i les zones més desafavorides. És un desig i una obligació donar suport científic i docent a països subdesenvolupats o en vies de desenvolupament d'Europa de l'Est, de Llatinoamèrica, Àfrica i Àsia. La Universitat de València coordina les accions amb els països més desfavorits econòmicament a través del Patronat Sud-Nord i l'aplicació del 0.7 % del pressupost ordinari acordada pel Claustre. Caldrà continuar i ampliar aquesta política que, a més de permetre aprofitar el potencial d'aquests països, pot servir per a difondre els projectes i propiciar el contacte amb el personal investigador i docent de la nostra Universitat.