Programa electoral  


Índex general
La Universitat que volem
L'activitat universitària
La comunitat universitària
Infrastructures i suport
Els nous Estatuts
La vida a la Universitat
La projecció externa de la Universitat

   

 

EL FUTUR DE LA UNIVERSITAT: ELS NOUS ESTATUTS

L'aprovació de la Llei Orgànica d'Universitats, imposada sense debat ni discussió amb les parts implicades, ens obliga a elaborar uns nous Estatuts. La Universitat, malgrat el rebuig a l'esperit que l'anima i a la lletra en la qual es concreta, ha de conservar el tarannà democràtic que la caracteritza i aprofundir-lo en aquests moments de canvi.

La LOU imposa moltes limitacions, alhora que crea situacions noves, que, amb imaginació i un desig clar de democratització, ens permetran proposar solucions diferents a les que sembla suggerir la Llei. En el moment d'encetar un procés estatutari, volem expressar el desig de la nostra candidatura de proposar a la Comissió d'Estatuts i al Claustre universitari que els actuals Estatuts siguen el punt de partença de la nostra tasca, de manera que es convaliden en tot allò que continue sent adequat a la normativa legal i a les necessitats d'una Universitat com la nostra: valenciana, democràtica, participativa i de qualitat.Volem, doncs, aprofundir a l'esperit dels Estatuts de 1985. Volem partir dels principis d'independència, autonomia i paritat: cal fer el màxim esforç per tal de garantir la independència i autonomia universitària, fent especial esment de la llibertat de càtedra, tant en el vessant docent com en la recerca; a més, és necessari fomentar la participació igual de tots els membres de la comunitat universitària i superar les actuals diferències per raó de gènere. En tal sentit, els Estatuts preveuran mesures destinades a aconseguir la paritat real d'homes i dones en la vida universitària.

1. El Claustre estatutari. La Disposició Transitòria Segona atribueix a la Junta de Govern la regulació de la composició del Claustre constituent i la normativa per a elegir-lo. És desig d'aquesta candidatura donar a l'actual Claustre la màxima intervenció en aquest procés i considerar la necessitat d'atendre les diferents característiques del PDI no funcionari i/o no doctor als efectes de determinar els percentatges de ponderació i col·legis electorals. S'haurà de crear un Claustre, la composició del qual haurà de tenir en consideració els diferents sectors, assegurant una representació digna de tots i totes, i mantenint, en la mesura que siga possible, l'actual consideració dels becaris i ajudants com a PDI amb tots els seus drets.

Una vegada constituït el Claustre que ha d'elaborar els Estatuts, serà aquest el que determine el procediment i el contingut. De tota manera, considerem que l'equip rectoral no podrà restar indiferent davant les distintes alternatives que es proposen. És per això que entenem que és obligat manifestar en aquest moment les nostres idees sobre les grans qüestions que hi hauran de ser incloses i que determinaran com serà la Universitat de València en els propers anys.

2. Reforma administrativa i descentralització. Els Estatuts hauran d'atorgar reconeixement a l'estructura per campus i hauran de procurar una adequada distribució dels centres i departaments, tenint en compte les necessitats específiques derivades del fet d'impartir docència en un campus diferent a aquell a què es trobe adscrit el professor o la professora. Caldrà aprofundir en la reforma administrativa prevista en els actuals Estatuts, la qual cosa ha de fer-se mitjançant un debat ampli i l'acord previ de tots els que en formen part.
La Universitat de València com a unitat ha de fer-se compatible amb una descentralització funcional que atorgue als centres i als departaments el màxim de competències possible, per tal de contemplar adequadament les necessitats que es deriven de les seues especificitats.

3. Composició dels òrgans col·legiats i comissions. En tots aquells òrgans on siga possible, com ara els consells de departament o institut universitari, la composició es determinarà sense sotmetre's a les imposicions de percentatges i les formes d'elecció que la LOU imposa als òrgans que regula. Igualment, sempre que siga possible, es mantindrà l'actual procediment per a l'elecció dels càrrecs unipersonals.

D'altra banda, en el funcionament normal de la nostra Universitat, hauran d'establir-se un conjunt de comissions, òrgans fonamentals, ja que permeten la participació de PDI, PAS i estudiants en les preses de decisió i garanteixen una adequada representativitat de centres i departaments.

4. Estudiants. Promourem que s'incloga en qualitat de màxima norma de la nostra Universitat un Estatut de l'Estudiant, on s'afirmen els seus drets i deures, i s'establisca un sistema de representació i participació al govern i la gestió de la Universitat adequat i democràtic, que garantisca el respecte màxim dels seus drets com a principals destinataris de la vida acadèmica.

5. Professorat i Personal d'Administració i Serveis. En la selecció de tot el personal, PDI i PAS, la Universitat haurà de vetllar per l'adequació a les necessitats reals i a les característiques específiques de la institució, com ara en els criteris dels Concursos d'Accés de funcionaris o de contractació. Els Estatuts haurien d'establir l'obligació dels òrgans de govern de vetllar per la garantia de fer real i efectiva la docència i afavorir també la recerca publicada en valencià.

6. Tribunal de greuges. S'adequarà la composició i l'estructura de l'actual Tribunal de Greuges al que la LOU determina respecte del Defensor universitari. En aquest sentit, considerem que la figura col·legiada prevista als Estatuts actuals compleix de manera més satisfactòria les funcions corresponents, per la qual cosa entenem que s'ha de mantenir i promoure.

7. Tractaments especials. Els Estatuts hauran de contemplar mesures destinades a fer satisfactòria la participació en la vida acadèmica de tots els seus membres i, molt especialment, dels estudiants i les estudiantes amb minusvalideses i discapacitats. Per això, caldrà arbitrar mesures per a evitar tots els obstacles que puguen dificultar la seua activitat universitària normal. Igualment, es preveuran tractaments especials per a esportistes d'èlit.

Com a conclusió, volem manifestar el nostre propòsit que els Estatuts es facen ressò de les idees que estan implícites en aquesta concepció de la Universitat i del món i dels valors als quals respon: llibertat, democràcia, autonomia universitària, compromís de la Universitat amb la societat valenciana que l'envolta i a la qual es deu, manteniment de la nostra identitat com a poble i foment de la pau i el diàleg com a mètode per a aconseguir el màxim grau de llibertat de tots i totes.